Home // Blog // Test regelmatig op HIV en soa's

Test regelmatig op HIV en soa's

Geplaatst op 26-04-2017, 17:30 uur door de redactie.

Als je regelmatig seks hebt met andere mannen is het natuurlijk belangrijk dat je het veilig doet. Een soa kunnen klachten met zich meebrengen, maar het kan ook zijn dat je een soa hebt terwijl je dat niet weet. Wanneer je dan toch onveilige seks hebt besmet je een ander zonder dat je het weet. Daarom is het verstandig om het dus regelmatig te laten testen. Dit kan bij je huisarts of bij de soa poli's van de GGD bij jou in de buurt. Op Man tot man kun je zien welk dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt zit.

Sinds april 2017 heeft Soa Aids Nederland een online chatbox Advies.chat geintroduceerd. Dit is een geautomatiseerde chatbot die 24/7 geraadpleegd kan worden voor vragen over een soa-test. Gebruikers kunnen op deze manier op een laagdrempelige manier advies vragen of ze risico lopen op een soa en hoe ze die het beste kunnen laten testen.

Verschillende soorten soa's

Er bestaan verschillende soorten soa's. De meest voorkomende soa's in Nederland zijn:

  • Chlamydia
  • Syfilis
  • Gonorroe
  • HIV
  • Hepatitis B
  • Herpes

Overigens kun je jezelf voor de Hepatitis A en B laten inenten zodat je daar je gehele leven tegen beschermd bent. Ook is er PREP op de markt die je kunt verkrijgen bij je huisarts om te voorkomen dat je HIV krijgt.

Een soa behandelen

De meeste soa's worden behandeld met antibiotica die bestaat uit een enkele dosis azithromycine of een week doxycycline.

Word ook een starboy!

Door je aan te melden bij Starboys ga je akkoord met de algemene voorwaarden, cookie- en privacy policy.