Home // Blog // Kom uit de kast: Tips voor je coming out

Kom uit de kast: Tips voor je coming out

Geplaatst op 15-06-2019, 10:00 uur door de redactie.

Wanneer je gevoelens hebt voor mannen en regelmatig sex er mee hebt is het wel duidelijk dat je biseksueel of homo bent. Natuurlijk is het niet erg, want het is jouw leven en jij bent jij. Je omgeving gaat er altijd vanuit dat je hetero bent. Maar wanneer en hoe vertel je nou dat je op mannen valt? De meeste jongens vertellen het in hun puberteit. Maar in de puberteit kun je ook nog in een experimentele fase zitten, dus doe het alleen als jezelf er ook zeker van bent.

Wanneer kom je uit de kast?

Vooral voor jonge jongens is het moeilijk om uit de kast te komen. Vaak is het de onzekerheid die speelt. Bang om afgewezen te worden bij ouders, familie en/of vrienden. Achteraf valt het vaak mee en lucht het vooral op. Maar je moet wel even het juiste moment vinden om het te vertellen. Ook kun je bij jezelf afvragen is het voor diegene relevant?

Je kunt het bijvoorbeeld in fases doen. Bijvoorbeeld eerst je beste vriend(inn)en en daarna je ouders, familie en andere kennissen. Of je kunt er een ‘grote dag’ van maken dat je het wereldkundig maakt bijvoorbeeld thuis, op school, werk en de sportvereniging. Of tijdens je verjaardag of op gewoon social media. Het is maar net waar je je goed bij voelt. Alleen jij bepaalt het moment wanneer je er klaar voor bent.

Een andere manier is om hier en daar hints te laten vallen en als ze er naar vragen het gewoon te zeggen. Of gewoon doen dat je al jaren uit de kast was maar het ineens zichtbaar maakt op social media.

Reacties op je coming out

Waar je vooraf zo bang voor was, kan achteraf een hele opluchting zijn en erg meevallen. Veel zullen reageren van ‘Oh het maakt niet uit, je bent wie je bent’ of misschien dat ze al een vermoeden hadden.

Het kan ook zijn dat mensen het niet van je verwacht hadden en eventjes overvallen worden door je coming out. Geef die mensen de tijd om het tot zich door te laten dringen. Uiteindelijk zullen ze er goed mee omgaan.

In het slechtste geval accepteert de ander het niet dat je op mannen valt of willen ze het niet geloven. Dat is natuurlijk erg jammer zeker als het je ouders zijn of familie is. Probeer dan gewoon jezelf te blijven en ga niet anders gedragen om te bewijzen dat je op mannen valt. Uiteindelijk is het jouw leven en ze hebben daarvoor jou ook geaccepteerd zoals je bent. Probeer het misschien op een ander moment bespreekbaar te maken of laat het anders rusten. Maar ondertussen ga je wel gewoon verder met je (homo)leven.

Meer informatie over coming out
Wil je nog meer informatie of ervaringsverhalen vinden over het uit de kast komen? Dan kun je de onderstaande websites bezoeken:

Word ook een starboy!

Door je aan te melden bij Starboys ga je akkoord met de algemene voorwaarden, cookie- en privacy policy.